I avl

 

Jeg avler mine katharinaer i ynglebure – dels fordi det giver mindre stressede forældre, når de ikke skal slås med andre om kasserne – men mest fordi jeg ind imellem håndterer ungerne, så de har mulighed for at blive solgt som tamfugle. Det er dog ikke normen. Langt de fleste af mine unger bliver faktisk solgt til avlere som volierefugle, og de er nemme at komme af med.

Ved katharinaer sker parringen ved at hannen sidder tæt op ad hunnen. Så lægger han sit ene ben hen over hunnens ryg, mens han fører kloakken mod hendes kloak. Under hele akten sidder de begge enten på pinden eller opholder sig i redekassen. Hunnen lægger typisk 3-5 æg, og de klækkes efter 18-21 dage. Sådan lyder forskrifterne i hvert fald, men min egen erfaring er den, at det er nærmere de 20-22 dage. Ungerne forlader ikke kassen, førend de er 5 uger gamle – og er derefter temmelig selvstændige.

Første gang jeg fik unger, var jeg meget usikker på, om forældrene ville lade mig komme til ungerne helt fra de klækkede – sådan som jeg normalt gør med undulaterne, når de skal håndteres – men det var ikke noget problem. De var begge rolige, og trissede ud af reden, når jeg skulle tage en unge. Ungerne var også utrolig modtagelige for håndteringen. De var rolige og afbalancerede, og virkede ikke frygtsomme. Hver unge kom op og blev håndteret 15-20 min 2-3 gange dgl, og da de var gamle nok til at forlade forældrene, virkede de alle til at være godt i balance. Dog ikke helt så tamme som undulatunger.

 

Frisk fra kassen :-)

Her er en bette trold af egen avl :-) .

Katharinaen som forældre

Umiddelbart er katharinaen ikke den bedste forældrefugl jeg har oplevet. Ind imellem sker det, at når unge nummer 4 og 5 kommer til verden, så er unge 1,2 og 3 blevet så store, at mor og far har mistet interessen for at tage sig af de mindste.

Så i år - 2016 - har jeg forsøgt mig med noget nyt. Jeg har gjort som kanarieavlerne gør; nemlig fjernet æggene efterhånden som de er blevet lagt, skrevet nummer på dem og erstattet ægget med et af plast. Da så hunnen lagde det sidste æg blev plastæggene fjernet, og de rigtige æg lagt under hunnen. Herefter er rugningen altså startet fra samme dag for alle æg.

Det gav pote 🙂 - alle æggene klækkede indenfor indenfor 3 dage, hvilket var tæt nok på hinanden til at forældrefuglene ikke mistede interessen for nogen af dem. Nu havde de alle en fair chance fra starten af. Fem æg blev lagt og fem æg klækked - dog måtte jeg aflive den ene af ungerne, da den udviklede sig til en svømmer (et stift, strittende ben som den fik af at forældrene lå for tungt på den).